Home > Meezeilen > Caribbean > Martinique naar St Maarten

Route: Martinique - St Maarten - 16 Dagen

Voorbeeld van een 16 daagse zeilroute Martinique - Dominica - Guadeloupe - Montserrat - Nevis - St. Kitts - St. Eustatius - St. Barth's - St. Maarten

(Vluchten van Amsterdam naar Martinique en terug van St. Maarten naar Amsterdam zijn inclusief in onze prijzen)

 

1e dag: Amsterdam - Martinique

Aankomst op het tropische en Frans-creoolse Martinique. Per taxi naar de jachthaven van Le Marin of Fort de France (eigen kosten). Verwelkoming door onze schipper met een heerlijke Caribische cocktail. Introductie aan boord met indeling van slaapplaatsen, uitleg scheepszaken, veiligheid e.d.

 

2e en 3e dag: Martinique - St. Pierre (ca 15 mijl)

Na duik overboord en ontbijt gaan we zeilen langs de westkust van Martinique. Ca 15 mijl noordelijk ligt aan de voet van de beroemde vulkaan Mt. Pelee het pittoresque dorpje St. Pierre. Voor de uitbarsting van de vulkaan in 1903 was dit het levendige en mondaine hoofdstadje van Martinique. Midden in het dorp, tussen de kanonnen op  hoge verdedigingsmuren, bevindt zich een klein museum. Het bevat fascinerende voorwerpen en foto' s van de tijd voor en na de uitbarsting waarbij 30.000 mensen de dood vonden. Een auto huren en een heus bezoek aan de krater brengen is ook mogelijk. De hele omgeving van de vulkaan is ruig bergterrein met uitbundige tropische vegetatie. De moeite van een bezoek zijn rumfabriek Depaz, de klassieke en nog altijd werkende La Plantation de Leyritz en de fabuleuze rivierkloof Les Georges de la Falaise. Een dag extra verblijf is nodig om dit allemaal te bezoeken.

 

4e en 5e dag: St. Pierre - Dominica (ca 34 mijl)

Vroeg uit de veren voor de overtocht naar het prachtige en nog steeds redelijk geisoleerde Dominca. Dominica, eiland van 365 rivieren, heeft met St. Lucia, St. Vincent en Grenada gemeen dat ze voormalig Engels zijn, ongelooflijk groen met dicht begroeide en jungleachtige bergen, kratermeren en relatief weinig toerisme. Dominica is zonder twijfel het ruigste en minst ontdekte eiland van de hele Cariben. Het ontbreken van witte stranden zoals op de eilanden noord en zuidelijk houdt nog steeds toeristische ontwikkeling tegen. Steile bergen doorsneden door meer dan 300 rivieren en een uitbundig smaragdgroene wildgroei van bomen, slingerplanten, struiken en varens bevorderen de ontoegankelijkheid. Het noordoosten van dit sublieme eiland lag dermate geïsoleerd dat als enige uit het verleden de oorspronkelijke Carib indianen nog voorkomen.

Dit volk van gevreesde en uiterst vechtlustige krijgers bedreef de oorlog voor hun plezier en zijn daarom elders kompleet uitgeroeid. Lang sluik haar en met bronskleurige huidkleur zijn dit de enige nog overlevenden van de echte pre-Columbiaanse indianen waaraan het gebied haar naam te danken heeft. Het vlechten van zeer fijne manden en gebruiksvoorwerpen hebben deze Carib indianen tot een kunst verheven en bovendien zijn het kundige botenbouwers, zij hakken traditionele kano’s uit dikke boomstammen.

Een tour het binnenland in is een must op Dominica: Valley of Desolation, Boiling Lake, Trafalgar Falls, de Carib Reserve en nog veel meer bieden liefhebbers van avontuur en natuur een ware droom. Cullinair is de mountain-chicken, een kolossale pad, een merkwaardige specialiteit van dit eiland.

 

6e dag : Domininca - Portsmouth (ca 20 mijl) - Les Saintes

Prince Rupert Bay heet de prachtige en wel 3 km lange baai waaraan Portsmouth gelegen is. Ooit was deze lokatie gepland als hoofdstad maar indertijd verhinderde het moerasgebied van Cabrits (nu Cabrits National Park) met koorts en ziekten het doorgaan hiervan. Duizenden palmbomen omringen de zwarte lavastanden. Lokale gidsen kunnen een interessante trip verzorgen door de mangroves van de Indian River.

Ontwaken met een tropenzonnetje en een lekker ontbijt en daarna gaan we scheepsproviand inslaan in de plaatselijke supermarkt. Voor liefhebbers volgt verdere instructie over zeilen en algemene bootbehandeling en dan gaan we zeilen naar Les Saintes.

Les Saintes een kleine droom van een eilanden?archipel tussen Dominica en Guadeloupe zijn Frans en hun gemengd Frans?creoolse bevolking vormen een prachtig contrast met een veel Afrikaanser eiland als Dominica of Guadeloupe.

Terre d'en Haut berbergt het aardige Bourg des Saintes. Een keur aan winkeltjes, boutieks en restaurantjes vormen een aardig decor voor een prettig verblijf. De eilandjes vormen een flink contrast met het veel armere Dominica. Het meest in het oog springt hier echter de bevolking: een mooie mix van creools en bretons bloed schept een bronzen huid, blond kroeshaar en blauwe ogen! Het is aardig snorkelen bij Pain Sucre, een rots in de vorm van en suikerbrood.

 

7e dag: Les Saintes - Pigeon Island  (Guadeloupe ca 21 mijl)

Pigeon Island ligt ongeveer halverweg de westkust van Basse Terre, het westelijke en bergachtige deel van Guadeloupe. De kust en het gebied rondom Pigeon Island omvat het Cousteau National Park. Het is mogelijk om een duiktrip te organiseren naar het rif maar snorkelen kan natuurlijk ook.

 

8e dag: Pigeon Island - Deshaies  (ca 8 mijl)

Een kort traject vandaag dus tijd om te snorkelen en verkenningen aan land te doen. Deshaies is een uiterst charmant vissersdorpje aan de noordwestpunt van Guadeloupe. Het ligt direct aan het strand. De goed beschutte baai is diep en omringd door groene heuvels en bergen. Deshaies is een uitstekende plek om nog een keertje te genieten van een prima lokale keuken, vooral verse vis van zee is een specialiteit.

 

9e dag: Deshaies - Montserrat (ca 44 mijl)

Kijkje in de keuken van een levende vulkaan. Het is niet zeker of dit kijkje door zal gaan omdat de vulkaan bij tijd en wijle nog steeds actief is. Wel de moeite waard om de verwoestende werking van een dikke aslaag te zien op de ruines het voormalige plaatsje Plymouth en de hellingen naar de Soufriere vulkaankrater.

 

10e dag : Montserrat - Nevis (ca 35 mijl)

Nevis en St. Kitts vormen tesamen een onafhankelijke staat, voormalig Engels en derhalve is dit ook de voertaal. Nevis ziet er vanuit zee uit als een sombrero, met Nevis Peak als 1000 meter hoge punt in het midden. Er wonen slechts 12000 mensen en het is er vredig en rustig. Aardige mensen, pittoresque huizen en goed bewaarde typisch Caribische architectuur maken het allemaal zeer de moeite waard. Bovendien is Nevis gezegend met een van de mooiste en langste stranden van de Cariben. Het is er prachtig wandelen en ook het kleurrijke Charlestown is erg aardig om te bezoeken. Veel kleine shopjes en restaurants.

 

11e dag : Nevis - St. Kitts (ofwel St. Christopher) (ca 13 mijl)

St. Kitts is erg groen en de hoge hellingen van de 1200 meter hoge Mt. Limuiga zijn met regenwoud bedekt. ("Liamuiga" - vruchtbaar eiland - noemden de Carib indianen het eiland). Er leven onder andere duizenden apen in de dichte begroeiing. De lagere hellingen zijn bedekt met uitgestrekte suikerrietvelden en uiteraard wordt er een prima rum gemaakt. Er loopt een spoorlijntje rond het hele eiland en deze is aangelegd om het suikerriet aan te voeren naar de fabriek. Baron Edmond de Rothschild Distilleries creëerde er een nieuwe rum, CSR, even proeven.

Een aardige excursie is naar het prachtig gerestaureerde fort van Brimstone Hill. Ooit verdedigeden 1000 Engelse soldaten zich tegen 8000 Fransen en dat hielden ze zo lang vol dat een eervolle overgave werd bedongen. Op de plantage Romney Manor worden zijdezacht katoen (island cotton) beschilderd met kleurige motieven.

 

12e dag :  St. Kitts - St. Eustatius -  (ca  21 mijl)

St. Eustatius of Statia zoals het wel genoemd wordt is een minidroompje om te bezoeken. Oranjebaai biedt een redelijke beschutting om voor anker te gaan. In de Gouden Eeuw was Statia de allergrootste handelshaven van de hele Cariben: fijne stoffen, zilver, goud, slaven, wapens, suiker, tabak en katoen en nog veel meer zaken werden hier aangevoerd. De handel was vrij en allerlei landen welke vanwege oorlogen of andere geschillen geen handel mochten drijven vonden elkaar op Statia. Een mooi voorbeeld geeft het jaar 1770 toen Statia 600.000 pond suiker produceerde en 20 miljoen pond exporteerde. Aan veel vracht in de wereld  hingen papieren van Statia alhoewel de spullen er nooit aanwezig waren. Soms lagen er wel 200 schepen op de rede en nog steeds is een klein deel van de oude havenkade te zien. Al snorkelend langs de wallekant in Oranjebaai zijn muurtjes uit bakstenen zichtbaar. Slechts 1600 inwoners telt het eilandje en het welkom is er warm en authentiek. Toerisme is er nauwelijks en sinds de behaalde rijbewijzen ook niet meer zo gewenst zijn in de rest van de wereld is ook deze toersitenbron flink opgedroogd. Aan land is een bezoek aan Oranjestad en Oranjefort de moeite waard.

 

13e dag : St. Eustatius  - St.Barts (ca 25 mijl)

St. Barts (St. Barthelemy)is een echt jetset eiland. Talloze acteurs, muzikanten en sportsterren hebben er een huis of brengen er hun vakantie door. Ooit was St. Barts Zweeds en nog steeds herinneren namen als Kungsgarten herinneren hier nog aan. In 1878 verkochten de Zweden het eiland terug aan de Fransen. (die het in 1784 ruilden voor havenrechten in Gothenburg). Sinds die tijd is St. Barts een vrijhaven en dat is het net als St. Maarten nog steeds.

Het eiland is niet alleen gezegend met prachtige zandstranden en mooie ankerbaaien maar ook nog een reeks kleine eilanden. Een daarvan is Ile Fourchue, een eiland dat zo kaal gevreten is door geiten dat niet alleen veel geiten verdwenen zijn maar het landschap is veranderd in een maanlandschap.

 

14e dag : St. Barts - St. Maarten (ca 16 mijl)

St. Maarten is doormidden gesneden door een onzichtbare grenslijn in en Frans en Nederlands deel. Interessant is te zien hoe sterk deze 2 delen van elkaar verschillen.

Een erg aardig idee is een rondrit maken over het hele eiland. Philipsburg met de taxfree Frontstreet, de prachtige stranden en baaien van Anse Marcel, Oyster Pond en natuurlijk de barretjes en restaurants rond Simpson Bay.

 

15e dag: St. Maarten - Amsterdam

De zeilvakantie eindigt op de 15e dag in St. Maarten. Ook zeggen we gedag naar "Carib Kiss" en haar kokosbruine schipper en vliegen in de namiddag of avond via Parijs terug naar Amsterdam.

 

16e dag : Amsterdam

Tegen de tijd invliegen en daarom op dag 16 arriveren in Nederland. Afhankelijk van het vliegschema arriveer je rond de middag op Schiphol.

 

 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.