Home > Zeiljacht huren > Turkije > Routes > 8 dgn Bodrum-Gokova

8 dgn Bodrum-Gokova

(Opstaphaven is Bodrum of D-Marin Turgutreis ca 19 km van Bodrum)

Dag 1: Amsterdam – Bodrum (37°02'.1N  27°25'5E)

Aankomst op het vliegveld van Bodrum en transfer (eigen kosten) van ruim een uur naar de jachthaven. Er volgt een check-in aan boord door de mensen van de lokale organisatie en formaliteiten als transitlog en overdracht van schip en scheepsdocumenten worden geregeld. Bezoek het oude deel van Bodrum met vele leuke straatjes met restaurants, winkeltjes en markt. Er zijn goede gelegenheden tot het doen van proviandering.

 
 

Dag 2: Bodrum - Körmen (36°46'.2N 27°37'0E)

Zeilafstand c.a. 19 mijl. In zuidoostelijk richting door het kanaal van Kara Ada of als de wind anders beslist langs de andere kant van dit eiland richting Körmen. Körmen is een goed beschutte haven, bij stevige NW wind (meltemi) kan er zeegang staan bij de ingang. Het plaatsje ligt op een vlakte met spectaculaire bergen naar het oosten en westen. Er is water en electra op de kade en in beperkte mate is scheepsproviand verkrijgbaar. In restaurants kan prima vis vers van zee gegeten worden.

 
 

Dag 3: Körmen - Deðirmen Bükü (36°56'.0N  28°09'.1E)

Zeilafstand ca 29 mijl. Meestal komt de wind uit NW richting en zo waai je dus vanzelf de schitterende maar wel goed verborgen baai binnen. Deze baai alleen al herbergt een half dozijn veilige ankerplaatsen. De omringende heuvels zijn begroeid met prachtige naaldwouden. Een van de best beschuttte baaien hier is Inglizi Limani (English Harbour, net als de prachtige gelijknamige baai in Antigua, Cariben).

 
 

Dag 4: Deðirmen Bükü  - Sögüt ( via Þehir Adalari) (36°57'.0N  28°11'.4E)

Zeilafstand ca 8 mijl. Een kort zeiltraject en tijd dus voor aardige andere dingen.
Onderweg naar Sögüt even iets doorvaren naar Þehir Adalari (Snake and Castle Islands) voor een heerlijke zwemstop. Deze eilanden zijn betoverend en mysterieus maar vooral in het voor- en najaar. s' Zomers wordt het prachtige strand bezocht door zonaanbidders die er neerstrijken met een dagtochtje. Onderzoek heeft uitgewezen dat het fijne zand van het strand niet typisch is voor de regio en het aardige verhaal hierbij is dat Cleopatra hele scheepsladingen met zand uit Noord-Afrika verscheepte om haar geliefde Anthonius te behagen. Sögüt is heerlijk rustig en de baai wonderschoon. Restauranthouders hebben steigertjes getimmerd waar je kunt afmeren. Het water dat je hier kan tanken is van uitstekende kwaliteit. Beperkte proviandering mogelijk.

 

Dag 5: Sögüt - Gökova (37°03'N  28°18'.70E)

Het dorpje Gökova ligt helemaal aan het eind van de golf. Een hoge berg met steile hellingen daalt af tot aan de vlakte van de Igriazmak rivier. Ankeren voor het dorp in de NE hoek op ca 5 meter diepte. Goede ankergrond. Het haventje zelf bied de best beschutting maar is niet diep genoeg voor zeiljachten. In het dorpje vind je restaurants en er zijn wat winkeltjes voor fouragering. Iets west van Gökova is een klein baaitje waar je afhankelijk van de wind ook kunt ankeren.
Noot: Bij aanhoudende harde westelijke winden is het wellicht aan te raden niet de hoek in te duiken omdat het later je zeilafstand tegen de wind in vergroot.

 

Dag 6: Gökova- ςökertme  ca 23 Mijl ( 36°59'.9N 27°47.6E)

Een aantrekkeijk plaatsje omringd door hoge bergen en begroeid met pijnbomen en op lagere hellingen olijfgaarden. Een lokale meneer biedt kamelenritjes aan en in het dorp worden tapijten geweven.  De ingang van de baai naar ςökertme is niet makkelijk te verkennen. Als je uit het oosten komt  is de krachtcentrale van Ören goed herkenbaar en ca 8 mijl westelijk hiervan ligt  ςökertme.
De beste ankerplaats hier is in de westelijke hoek met een lange lijn op de noordwal. Alternatief is ankeren in het noordelijke baaitje met een lijn op de westwal. Er zijn ook mooringboeien welke gratis beschikbaar zijn, niet altijd vrij. Als de meltemi waait kunnen fikse vlagen van de berg komen. Ankergrond is modder , zand en gras en zorg is om het anker goed te laten ingraven. In kalm weer kun je voor het dorp ankeren. Meerdere restaurant met o.a. Captain Ibrahim met entertainment. De keuken van Rose Mary biedt goed eten in een familiesfeer.

 

Dag 7: ςökertme - Bodrum (ca 18 mijl)

Het licht Boheemse Bodrum biedt aardig wat mogelijkheden want het is een betoverend stadje. Gezellige winkelstraatjes met terassen, restaurants etc. Ook op cultureel gebied kan er het een en ander. Bezoek bijvoorbeeld het Castle of St. Peter welke het uitstekende Hall of Underwater Archaeology huisvest. Dit is een van de beste museums in de Middellandse Zee wat betreft scheepswrakken en artefarcten daterend van de Bronstijd tot het Ottomaanse Rijk.
Ander mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een excursie naar de fantastische kalkbassins met warmwater bronnen (ca. 35 Cº) van Pamukale of een uitstapje naar de oude Griekse ruïnestad Efesus.
En natuurlijk een laatste leuke avond in een van de vele gezellige restaurants.

 

Dag 8:  Bodrum - Amsterdam

Mocht het vrijdagavond nog niet gebeurd zijn (afhankelijkl van vluchtschema) dan zaterdagochtend check uit van de boot door de mensen van de lokale organisatie. (Aftanken met diesel voor het afmeren)
Afscheid van zon, zee, schip en Turkije. Aanvraarden van de terugreis naar Amsterdam.


 

Voor zeilers die een 2 weekse reis gepland hebben volgen hieronder een aantal aardige route-ideeën tot aan Marmaris. Ook zijn alternatieven voor 8 daagse reis mogelijk richting Knidos.
Zeilen in de omgeving van Bodrum kan bijvoorbeeld naar de eilandjes “Yildiz” of ”Orak”. Hier bevinden zich rustige baaitjes zonder restaurantjes.  Wel druk is het in Gümbet of Bitez iets ten westen van Bodrum waar je voor anker kunt gaan en waar een flink aanbod is van restaurants.

 
 

Bodrum - Knidos (ca 22 mijl)

Zeilafstand ca 22 mijl. Knidos was ooit een van de 6 steden van de Dorische Confederatie. Griekse oudheid dus en het aardigste verhaal is wel dat hier de Griekse beeldhouwer Praxiteles in de 4e eeuw v.Chr. een sculptuur maakte van Aphrodite. Dat was bijzonder omdat voorheen alleen mannelijk naakt voorkwam in de beeldhouwkunst. De mooie Aphrodite brengt voorspoed aan de zeevaarder zo gaat het verhaal. Kijken of dat waar is.
Ook Sostratus kwam hier vandaan, hij bouwde een van de Zeven Wereldwonderen, de Vuurtoren van Pharos in Alexandrië. Genoeg reden om hier onder een mooie sterrenhemel te mijmeren over een van de twee.  

 
 

Palamut

Aardig alternatief voor Knidos is het ongeveer halverwege tussen Knidos en Kalaboshi gelegen Palamut. Dit is een rustig haventje zonder veel toerisme en gelegen aan een grote baai met helder zwemwater. En weinig toerisme betekent grote gastvrijheid in Turkije.  

 

Knidos - Kalaboshi (Ova Bükü) ( ca 9 mijl)

Zeilafstand ca 9 Mijl. Een korte zeildag langs de kust is het naar Kalaboshi. Kalaboshi of Ova Bükü zoals het ook bekend staat is een heel rustig baaitje net ten oosten van Kalaboshi Point. Ankeren doe je in kristalhelder water en het is een fantastische zwem – snorkelplek. Er is ook een steigertje waar je kan afmeren. Prima restaurant op de wal. 

 
 

Palamut / Kalaboshi – Datça ( ca 10 mijl)

Een korte zeildag is het van Palamut of Kalaboshi naar Datça en de tocht voert tussen het Turkse vasteland en het Griekse eiland Simi door.
Datça is erg schilderachtig gelegen aan een helder blauw havenkommetje. Niets fijner dan ’s avonds met uitzicht over het haventje te genieten van heerlijke Turkse specialiteiten. Er is voldoende gelegenheid tot proviandering en dat is ook nodig omdat er richting Marmaris niet veel mogelijkheden meer zijn. Duiken, waterski, brommer- en autohuur mogelijk. 

 

Datça  - Dirsek  (ca 14 mijl)

Zeilafstand ca14 mijl. De wind is meestal uit noordwest en dat is lekker in de rug voor het oversteekje naar Dirsek. Dirsek ligt aan het einde van een prachtige diepe baai aan de noordzijde van het schiereiland van Bozburun en het is er heerlijk rustig. Een klein aanlegplekje met een restaurant zorgt voor aangename verpozing in de avond 

 
 

Dirsek – Selimye (ca 8 mijl)

Zeilafstand ca 8 mijl. Selimye ligt diep in een enorme baai en onderweg ernaartoe passeer je een reeks eilanden zoals Koca en Kameriye. Het kleine dorpje herbergt een paar kleine mini-markets en enkele restaurants. 

Selimye – Orhanye (ca 6 mijl) (Keçi Bükü, Kiervasili)

Zeilafstand ca 7 mijl. Het Byzantijnse Fort aan de westzijde in de baai van Orhaniye is niet te missen als navigatiekenmerk bij het aanvaren. De baai is begroeid met pijnbomen en met al het omringende berglandschap is het een juweel. Er zijn enkele steigers waar aan afgemeerd kan worden en er is prima eetgelegenheid aan de wal. 

 
 

Orhanye – Bozburun (Yeçilova) (ca 17 mijl)

Zeilafstand ca 17 mijl. Eerst zuidwest en dan om Kaap Atabol op oostelijke koers naar Bozburun. Dit is een gezellig haventje met diverse restaurantjes aan de waterkant en leuke terrasjes. Barbier, bakker en kleine winkeltjes waarborgen een verzorgd mens. Ooit werd er op sponzen gevist maar tegenwoordig is scheepsbouw een belangrijke bezigheid. Vele Gulets welke vanuit Marmaris  of Bodrum dagtrips met toeristen maken worden hier gebouwd. 

 
 

Bozburun – Serçe Liman (ca 14 mijl)

Zeilafstand ca 15 mijl. Een fjordachtige baai iets ten noordoosten van Bozuk Bükü is een droom om in te ankeren of vast te maken aan een ankerboeitje aan de noordzijde van de baai. Een prima restaurant met fantastisch uitzicht over de baai is goed voor een romantische avond. 

 

Serçe Liman – Gerbekse Creek ( ca 12 mijl)

Zeilafstand ca 12 mijl. Mooi klein baaitje met slechts een restaurant. Ankeren en achteruit vastmaken aan de rotsen. Indien gewenst wordt je opgehaald met een bootje om te dineren. 

 
 

Gerbekse Creek– Marmaris (ca 13 mijl)

Zeilafstand ca 13 mijl. Halve wind en aan de wind (soms sterke wind) voor het laatste traject terug naar de starthaven. Een anker met zwemstop onderweg is een must voordat je de haven opzoekt. En in Marmaris is zoals altijd veel vertier en prima locaties om een leuke laatste avond te hebben. Bezoek vooral de bijzonder aardige Turkse bazaar direct aan de haven.

 


Heersende zomerwindrichtingen zuidkust Turkije.

 
 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.