Home > Zeiljacht huren > Italie > 8-daagse route

8-daagse route

Zeiljacht hurem in Italië

Voorbeeld van een 8 daagse zeilroute Toskana en ELBA 

Dag 1: Amsterdam – Punta Ala (20 km ten zuiden van Piombino)

Punta Ala is een aardig en mondain havenstadje gelegen aan de Golfo di Follonica en recht tegenover Elba. Modern, stijlvol, sterren hebben er hun zeiljachten liggen. Leuke winkeltjes, restaurants, zonnige terrasjes, zandstranden en om het kompleet te maken een golfbaan en paardrijschool. Het ligt in een wonderschoon en wild landschap en de Scogli Porcellini steekt schilderachtig de zee in.
Inschepen waarbij de jachtverhuurder je de boot laat zien. Uitleg over gebruik van bijvoorbeeld electra, water etc en ook worden de zeilen en dergelijke gechecked.

 
         
 

Dag 2: Punta Ala - Portoferraio (20 mijl)

Portoferraio ligt op ca 20 zeemijlen van het Toskaanse vasteland. De oversteek over het Canale di Piombino naar Portoferraio is een fantastische eerste kennismaking met een diepblauwe Middellandse Zee. Het hart van dit zeer oude stadje is gezegend met een rijk historisch verleden. Grote pleinen en kleine steegjes die steil omhooglopen naar de Medici vesting. Cosimo de Medici, heerser van Florence, liet deze vesting bouwen op de ruïnes van Fabricia, de naam van de stad in Romeinse tijden.  Ook loont een bezoek aan de kerk Misericordia, de Pinakothek Foresi en het museum "La Linguella". De oude haven is bijzonder schilderachtig en interessant is een bezoek aan het huis van Napoleon. Niet alleen een aantrekkelijk plaatsje dus maar tevens met een keur aan goede Italiaanse restaurants.

 
 
 

Dag 3: Portoferraio – Golfo di Procchio - Marciana Marina (15 mijl)

Vandaag varen we langs de noordkust van Elba. Er is een leuke ankerstop te maken in de Golfo di Procchio. In deze grote golf liggen mooie baaien als Biodola en Viticcio waar je lekker kunt zwemmen en snorkelen. Bovendien vind je hier een van de mooiste zandstranden van Elba. Marciana Marina is een levendig en gezellig havenplaatsje. Oude dikke muren omzoomen de haven en langs de waterkant bevinden zich allerlei winkeltjes en restaurantjes. Het maken van excursies op het bergachtige Elba met z’n groene heuvels en terrassen kan natuurlijk ook. Het oude bergplaatsje Marciana enkele kilometers het binnenland in is bijzonder schilderachtig. Bovendien kun je er ook nog uitstekend dineren. Marciana Marina biedt ook prima mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.

 
 

Dag 4: Marciano Marina - Capraia 25 (mijl)

Een mooie dagtocht brengt ons, halfweg richting Corsica, bij Capraia. Vroeger was het een gevangeniseiland. De oude gebouwen hiervan torenen als een burcht boven het stadje uit en zijn al van veraf te zien. Nu is Capraia een natuur- en onderwaterreservaat en het is er bijvoorbeeld heerlijk wandelen. U kunt ook een stop maken langs de kust om met duikbril en snorkel het onderwaterleven te ontdekken.

 
 

Dag 5: Capraia – Marina di Campo (30 mijl)

Een lekkere zeildag in zuidoostelijke richting naar de mooi westkust van Elba. Stijle met naaldbomen begroeide rotskusten wisselen af met schilderachtige baaien met glashelder zwemwater. Marina di Campo is een aantrekkelijk plaatsje. In de vissershaven zorgen trawlers voor bedrijvigheid en kleur in de haven… én voor verse vis op de markt. De meeste toeristen zijn aan de andere kant van de baai te vinden op het strand. In het oude deel van het stadje bij de haven zijn leuke winkels te vinden met bijvoorbeeld lokale etenswaren.

 
 

Dag 6: Marino di Campo – Porto Azzuro of Rio Marina (18 - 23 mijl)

Porto Azzurro aan de oostkust van Elba is een juweeltje. Onderweg ernaartoe liggen enkele mooie baaien in de Golfo Stella en Lacona. Boven de stad ligt de door de Spanjaarden in de 16e eeuw gebouwde citadel. In de 19e en 20e eeuw was het een gevangenis voor zowel politieke tegenstanders als maffiosi. De plaats heette toen nog Longone en was zo berucht dat men de naam heeft veranderd om toeristen te trekken. En dat is, gelukkig niet voor niets, gelukt. Aan de havenkant liggen als lekkere lange vingers een paar uitstekende restaurants in zee.

Een van de mooiste steden op Elba is Capoliveri. Het ligt 130 meter boven zee met fantastische uitzichten op Porto Azzurro , Golfo di Stella en de eilanden Pianosa en Monte Cristo. Het is zeer pittoresk met steegjes en doorkijkjes, bogen, torentjes, trappen en je waant je bijtijden in een schilderij van Escher. Terrasjes aan pleintjes in de zon met cappuccino of een salade caprese...
Ook in Rio Marina is het mogelijk om de onderwater wereld te ontdekken en lekker te gaan snorkelen of duiken.

 
 

Dag 7: Porto Azzuro of Rio Marina  - Punta Ala (ca 14 mijl)

Heersende wind uit noordelijke richting maakt het laatste zeiltraject aantrekkeijk en snel. Dus geen grote haast om te vertrekken uit Elba of extra tijd over om rond te scharrelen in Punta Ala. Kortom een heerlijke afsluiting van ons zeilavontuur.

Dag 8: Punta Ala – (Pisa) – Amsterdam

In de ochtend vindt ontscheping plaats en nemen we afscheid van het Italiaanse zonnetje en aanvaarden de terugreis naar Amsterdam.

 
 

Alternatieve ankerplaatsen + havens

In plaats van Caparaia zijn (en zoals altijd op zee weer en wind dienende) verschillende andere invullingen mogelijk voor een mooi zeilroute. We noemen er een paar.

 
 

Isola del Giglio, aardig wat zuidelijk gelegen van Elba, is zeer pittoresk. Het kasteel en dorpje Castello midden op het eiland zijn vanuit de verte zichtbaar. Het stadje van Giglio Marina ligt tegen de heuvels op gebouwd. Het (vooral Italiaanse) toerisme zorgt tegenwoordig voor de inkomsten van het eiland. Rondom het haventje met zijn kleurige huizen zijn vele restaurants en hotelletjes gevestigd. Het komen en gaan van de ferry zorgt voor een interessante bedrijvigheid.

 
 

Porto Ercole: petit St. Tropez in Toskana. Mondain, veel geflaneer, mooi haven met glimmende jachten, gezellige terrasjes aan de boulevard, zien en gezien worden, en allemaal op een paar vierkante meter kust. Sfeertje proeven.

 
 

Isola di Gianutri is, in tegenstelling tot de meeste andere Toscaanse eilanden, vlak. Het werd tot kort geleden nauwelijks bewoond. Nu zijn er wat villas en hotels. De zee rond het eiland vormt een natuurreservaat en is zeker de moeite waard voor snorkelaars.

 
 

Talamone is een oud schilderachtig gelegen Toscaans kustplaatsje en ook een levendig jachthaventje. Vanaf de versterkingen rond de vuurtoren is tot aan de horizon ons sublieme zeilgebied te overzien. De grote baai iets ten zuiden van Talamone is een favoriete plek voor wind- en kitesurfens, de wind is er meestal stevig.

 

Hoe bereik je Punta Ala:

 
  Eigen vervoer : (Punta Ala ligt op 1450 km van Utrecht.) Als je met eigen auto naar Punta Ala komt kun je de auto in Punta Ala laten staan. In de haven zijn parkeermogelijkheden.
 
  Vliegen : Andere mogelijkheid is om naar Pisa te vliegen  en daarna de trein naar Follonica te nemen. Kosten vliegticket vanaf  € 200,- en te boeken via internet. Dit ticket kun je dus zelf regelen.
Bedenk: hoe eerder je een vliegticket boekt hoe goedkoper. Voor meer informatie zie: www.transavia.com.
 
  Tip : Vliegtickets doordeweeks zijn goedkoper dan in het weekend. Leuk idee is misschien om de zeilvakantie met een dagje Pisa te combineren en de beroemde scheve toren, de Campanile, te bezoeken.
 
  Trein : Pisa - Follonica: Voor info over treinvervoer zie www.trenitalia.com. Er gaat elk uur een trein.

 
 
 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.