Home > Zeiljacht huren > Griekenland > Athene > Zeilen vanuit Athene

Zeilen vanuit Athene

Zeilen vanuit Athene

  • Voorbeeld van een 15 daagse zeilroute Athene. (Klik hier)
  • Voorbeeld van een 8 daagse zeilroute Athene. (klik hier)

Makkelijke uitvalshaven

Athene met als starthaven Kalamaki Marina ligt niet al te ver van het vliegveld verwijderd en rechtstreekse vluchten met KLM en Olympic Airways maken dit tot de gemakkelijkste uitvalshaven voor het zeilen in Griekse wateren.

Vele gebieden mogelijk

De keuzemogelijkheid van diverse zeilgebieden is vanuit Athene zeer ruim. Men kan in zuidelijke richting de Saronische en Argolische Golf induiken of richting Kea en de Cycladen ingaan. Men kan door het Korinthe Kanaal de Golf van Korinthe bezeilen of voorbij Kaap Sounion afbuigen naar het noorden richting Sporaden. Meest voor de hand liggend zijn de Saronische en Argolische Golf en de Cycladen. Vooral in juli en augustus dient men rekening te houden met een langere zeiltijd terug noordwaarts.


 

Saronische en Argolische Golf

De Saronische en Argolische Golf ten zuiden van Athene laten twee heel verschillende kanten zien van Griekenland. Hydra, Spetses, Poros en Aegina zijn schilderachtige eilanden met beeldschone stadjes en gezellige boulevards met vele terrasjes, taverna’s en allerlei winkeltjes. Op de Peloponnesus vind je kleine traditioneel gebleven vissersdorpjes. Het levensritme is hier heerlijk loom en kalm alsof de tijd heeft stilgestaan. Zowel windomstandigheden als afwisseling tussen eilanden en vasteland maken dit volgens ons het aardigste zeilgebied van Griekenland.

 

Het weer in de Saronische en Argolische Golf.

Overheersende winden zijn gewoonlijk thermisch, d.w.z. dat zij veelal veroorzaakt worden door temperatuurverschillen tussen land en zee in relatie tot dag en nacht. In de loop van de ochtend steekt de wind op uit variabele richtingen (in de Argolische Golf overwegend uit SE) en zet door tot windkracht 3 tot 5 en soms 6. Tegen de avond zakt deze wind weer in en kenmerken de havens zich door bladstilte. Windstille dagen komen ook voor.

Meltemi-periode met stevige noordenwind is juli en augustus. Omdat zowel het hoogland rond Athene alswel van de Peloponessus een remmend effect hebben op de meltemi ondervindt men hier gemiddeld 1 tot 2 Beaufort minder wind dan in de Cycladen. Windkracht 5 tot 6 (soms 7) en op sommige plekken zoals Hydra Channel flinke windvlagen vanwege het tunneleffect. Aan te bevelen is om in juli en augstus altijd een uitwijkhaven gepland te hebben om te kunnen verkassen uit een haven welke niet beschut is bij meltemi-wind. De Saronische Golf is beschutter dan de Argolsiche en deze twee zijn weer beschutter dan de Cycladen.

Bareboat en flottielje.

Berend Botje Yachting organiseert flottieljezeiltochten vanuit Athene naar de Saronische en Argolische Golf. Deze zijn elders beschreven. Voor bareboaters geeft onze route schets wellicht leuke ideeën voor een geslaagde zeilreis.
Zeilen in de Cycladen

De Cycladen vormen een uitgebreide reeks van vele prachtige eilanden welke minstens 2 maanden vergen om allemaal aan te lopen. Vele eilanden bieden zowel een keuze uit drukkere als wel hele stille haventjes en baaien. Meest logische route vanuit Athene is via Kaap Sounion naar Kea, Kithnos, Serifos, Sifnos, Kimolos en Milos. In geval van opstekende meltemi vormt een oversteek naar de Peloponessus een prima keuze om hevig opboksen tegen te sterke noordelijke wind enigszins te omzeilen. Een nachtelijke oversteek met bijbehorende zeilervaring is hierbij wel noodzakelijk.

Alleen geoefende bemanningen begeven zich in de juli - augustus periode naar de Cycladen.

Het weer in de Cycladen

De overheersende wind in de zomer is de beruchte meltemi uit het N-NW. Deze meltemi kan in juni al beginnen, is het sterkste in juli - augustus en neemt weer af in september. In juli - augustus mag je windkracht 5 tot 6 verwachten en dit kan doorzetten tot 7 à 8. Het kan 1 tot 3 dagen waaien, het kan ook, hoewel zeldzamer, wel een week of langer duren. Zowel windsterkte als het aantal dagen van de meltemi is niet voorspelbaar. Wel zijn thermische omstandigheden merkbaar, ‘s avonds neemt de meltemi wat af en ‘s ochtends sterkt hij weer aan.

In juni en september is de meltemi windsterkte meestal 3 tot 4 en de windrichting kan variëren.

In de noordelijke Cycladen heeft de meltemi overwegend een NE richting, in midden Cycladen komt hij uit het noorden en in de zuidelijke Cycladen uit NW en WNW. In de zuidwestelijke Cycladen is de wind meestal minder krachtig dan rond de noordelijke en oostelijke eilanden.

Met het plannen van een zeilroute moet terdege rekening gehouden worden met deze windomstandigheden. De korte steile zee welke hiermee gepaard gaat maakt voortgang in noordelijke richting moeizaam. Valwinden rond de eilanden kunnen deze voortgang nog meer stoppen. Deze valwinden kunnen bij de hoge eilanden aan de lijkant sterker zijn dan de wind op open zee. Dit geldt ook voor zogenaamde tunneleffect wind tussen eilanden. In het algemeen geldt dat gedurende een meltemi zeilen in oostelijke richting makkelijker is dan in westelijke. Alhoewel er eigenlijk geen sprake is van duidelijke stromingen veroorzaken aanhoudende winden toch wateropeenhopingen in de richting van de wind welke bij windverandering natuurlijk weer terugstromen.


Gemiddelde temperaturen Griekenland

Juni t/m augustus zijn de warmste maanden. In mei en september is de temperatuur wat lager, vooral 's avonds kan het wat koeler zijn, maar het voordeel van deze tijd is dat het minder druk is. Watertemperatuur in het vroege voorjaar 18 tot 20 °C, 's zomers 26 °C tot 28 °C en in het najaar zakt het weer langzaam.

Temperaturen in graden Celcius
april      mei         jun        juli       aug       sep       okt
18-22   20-25     23-30    28-31   28-31    24-30   18-22

 

Boek nu je jacht in Griekenland.

 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.