Home > Zeiljacht huren > Griekenland > Athene > Zeilen in de Cycladen

Zeilen in de Cycladen

Zeilersparadijs voor ervaren zeilers

NOOT: Er zijn geen zeilreizen in flottieljeverband naar de Cycladen!!!

 
De Cycladen

De Cycladen vormen een uitgebreide reeks van vele prachtige eilanden welke minstens 2 maanden vergen om allemaal aan te lopen. Vele eilanden bieden zowel een keuze uit drukkere als wel hele stille haventjes en baaien. Meest logische route vanuit Athene is via Kaap Sounion naar Kea, Kithnos, Serifos, Sifnos, Kimolos en Milos. In geval van opstekende meltemi vormt een oversteek naar de Peloponessus een prima keuze om hevig opboksen tegen te sterke noordelijke wind enigszins te omzeilen. Een nachtelijke oversteek met bijbehorende zeilervaring is hierbij wel noodzakelijk.

Alleen geoefende bemanningen begeven zich in de juli - augustus periode naar de Cycladen.

griekse-golf.jpg (101857 bytes)
Santorini        

 
Het weer in de Cycladen

De overheersende wind in de zomer is de beruchte meltemi uit het N-NW. Deze meltemi kan in juni al beginnen, is het sterkste in juli - augustus en neemt weer af in september. In juli - augustus mag je windkracht 5 tot 6 verwachten en dit kan doorzetten tot 7 à 8. Het kan 1 tot 3 dagen waaien, het kan ook, hoewel zeldzamer, wel een week of langer duren. Zowel windsterkte als het aantal dagen van de meltemi is niet voorspelbaar. Wel zijn thermische omstandigheden merkbaar, ‘s avonds neemt de meltemi wat af en ‘s ochtends sterkt hij weer aan.

In juni en september is de meltemi windsterkte meestal 3 tot 4 en de windrichting kan variëren.

In de noordelijke Cycladen heeft de meltemi overwegend een NE richting, in midden Cycladen komt hij uit het noorden en in de zuidelijke Cycladen uit NW en WNW. In de zuidwestelijke Cycladen is de wind meestal minder krachtig dan rond de noordelijke en oostelijke eilanden. 
Zeilroute

Met het plannen van een zeilroute moet terdege rekening gehouden worden met deze windomstandigheden. De korte steile zee welke hiermee gepaard gaat maakt voortgang in noordelijke richting moeizaam. Valwinden rond de eilanden kunnen deze voortgang nog meer stoppen. Deze valwinden kunnen bij de hoge eilanden aan de lijkant sterker zijn dan de wind op open zee. Dit geldt ook voor zogenaamde tunneleffect wind tussen eilanden.

In het algemeen geldt dat gedurende een meltemi zeilen in oostelijke richting makkelijker is dan in westelijke. Alhoewel er eigenlijk geen sprake is van duidelijke stromingen veroorzaken aanhoudende winden toch wateropeenhopingen in de richting van de wind welke bij windverandering natuurlijk weer terugstromen.


 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.