Home > Zeiljacht huren > Griekenland > Athene > 15-daagse Cycladen route

15-daagse Cycladen route

 
   

Zeilreis Cycladen

Op aanvraag verzorgen wij voor groepen ook meezeilreizen naar de Cycladen.

 

g
g
g

Dag 1: Amsterdam - Athene
Kalamaki Marina is het beginpunt van deze reis en ligt op ongeveer 50 minuten rijden van het vliegveld Athene. Na verwelkoming door de schipper wordt je wegwijs gemaakt aan boord en behalve tijd voor enige proviandering is er afhankelijk van je vluchtschema eventueel ook gelegenheid zijn voor een bezoek aan Athene, de stad van de godin Pallas. De beroemde Akropolis en ook het levendige Plaka aan de voet ervan is beslist een (her-)bezoek waard.

Starten kan o.a. ook on Rhodos, Lavrion, Kos, Samos.

G
 
Dag 2: Kaap Sounio

Ankerplaats kaap Sounion

Langs de kust zeilend in zuid-oostelijke richting bereiken we het uiterste zuidpuntje van het Griekse vasteland: Kaap Sounion. Een korte wandeling naar de top van kaap brengt je bij de Tempel van Poseidon. (444 v. Chr.)


G
 
Dag 2: Kea

Ankerplaats kaap Sounion

Kea is het eerste eiland van de Cycladen. Het is bergachtig en bijna geheel onbegroeid met als hoogste piek Mt. Ayias (581m). Meerdere baaien bieden goede beschutting en een van de aardigste aanlegplaatsen is bij Voukari in het noordwestelijke Agios Nikolaos. De witte en pittoresque chora (Kea-dorp) is een aardige excuriemogelijkheid hier. Vlakbij de chora is een antieke 6 meter grote kattenkop in de rotsen uitgehakt. In het weekend is de plaats populair bij Atheens botenvolk.


g
 
Dag 4: Kithnos

Slechts 6 mijl zuidelijk van Kea ligt het kale rotseiland Kithnos, wel redelijk bezocht door zeilers maar verder nauwelijks beroerd door toerisme. Loutra is hier een mooie stop. In vroegere tijden was Loutra voor Grieken en Romeinen een bekend oord vanwege minerale baden en nog steeds is het mogelijk om een bad(je) te nemen. Een stevige wandeling van 2 uur brengt je bij de ruines van een middeleeuwse citadel met een plaatsje.

Vlak bij Fikiadha bevindt zich een onbewoonde baai met prachtige witte stranden.

Dag 5: Siros

Het noorden van dit bergachtige en kale eiland is praktisch onbewoond. Het zuidelijke deel is deels gecultiveerd en hier rond Ermoupolis wonen dan ook de meeste mensen. Dit aardige plaatsje ademt de sfeer van een rijk verleden. Oude Grieken, Venetiaanse kooplieden, Fransen zwaaiden hier ooit de scepter en zo ontkwam Siros bij wijze van uitzondering aan een Turkse overheersing. Een lokale delicatesse is "loukoumi", een voortreffelijke variant van toch.....Turks fruit.

Dag 6: Tinos

Tinos, een ruig en bergachtig eiland, ligt pal ten zuiden van Andros. Een nauwe straat scheidt de twee. Tinos is het Lourdes van de Grieks Orthodoxe kerk. Op 25 maart en 15 augustus komen elk jaar duizenden zieken en kreupelen naar Tinos om genezing af te smeken. Als al de gouden en zilveren offerandes in de Kerk van Panayia een maatstaf zijn voor succesvolle genezing dan is dit ook voor zeilers met kwaaltjes dé plek voor een bijdrage. De hoofdplaats Tinos is duidelijk van verre zichtbaar en er zijn vele taverna’s en goede winkels voor proviand. Hier is het beste drinkwater van Griekenland op de kade verkrijgbaar.

Feeling 39 zeilende
 
Dag 7 : Mikonos

Het onvervalste mieteneiland van de Griekse eilandenarchipel. Kaal, laag en het toeristen Mekka van Griekenland. Overdag helder en zonnig, ‘s avonds de beat en geroezemoes van muziek en stappers. Voor de zeilende bezoeker biedt Mikonos een verfrissend kontrast met de eenvoudigere geneugtes van de andere eilanden. Mikonos stad is duidelijk herkenbaar vanaf zee als een groep witte stippels en dichterbij zijn een reeks windmolens opvallend. Er zijn vele taverna’s waarvan een deel flink prijzig. Het eiland biedt een aantal mooie stranden waarvan er enkele onofficieel naturistisch zijn.

Vlak bij Fikiadha bevindt zich een onbewoonde baai met prachtige witte stranden.

Dag 8 : Mikonos, Delos, Rinia

We kunnen kiezen tussen een dag extra verblijf in Mikonos of enkele van de nabij gelegen eilanden bezoeken. Delos is een klein en kaal eiland met op de W kust vele overblijfselen van het antieke Delos. Dagelijks arriveren ferryboten met dagtoeristen om deze ruines te bezichtigen. Tegenwoordig mogen zeiljachten niet meer ankeren of aanleggen bij Delos en een bezoek afleggen dient dus ook met zo’n dagtrip georganiseerd te worden. Soms blijven zeiljachten toch voor anker liggen maar borden met de aanduiding "No Yachts" geven aan dat dit niet echt de bedoeling is.

Rinia is een klein en kaal rotseiland gescheiden van Delos door de nauwe Delos Straat. Er wordt enige landbouw en veeteelt bedreven maar voor de rest biedt dit eiland een aantal mooie ankerbaaien maar geen taverna’s op de wal. Aardig voor een stop maar overnachten onder de sterrenhemel is een mooi alternatief.

g
 
Dag 9: Paros

Paros is kaal en nauwelijks begroeid met Mt Ayios Ilias als hoogste bergpiek (771 meter). In vroege tijden was Paros beroemd vanwege haar "Lychnites" wat zoveel betekend als gewonnen bij lamplicht. Het betrof hier marmer dat in ondergrondse tunnels werd gedolven. In 1844 werd er voor het laatst nog eenmaal marmer gedolven voor graftombe van Napoleon. De mijnen zijn nog steeds te bezichtigen. Op Paros werden ooit uitstekende wijnen verbouwd en ook vandaag de dag wordt nog een aardige rode wijn geproduceerd. Hoofdplaats is Paroikia op de westkust en dit is typisch voorbeeld van een Cycladen plaatsje: huizen, winkeltjes en kerkjes zijn allemaal oogverblindend wit met kleurige bougainvilla voor natuurlijk kontrast. De oude deel is 13e eeuws met nauwe kronkelige steegjes, bogen, trappen en houten balkonnetjes. Er zijn vele taverna’s voor lekkere Griekse hapjes.g
 
Dag 10: Sifnos

Een hoog en ietwat plomp eiland met Mt. Ayios (694 meter) als hoogste punt. Alhoewel het grootste deel van het eiland kaal en rotsachtig is zijn er toch groene en wat gecultiveerde delen op de E kust. Daar in in het hoofdplaatsje Apollonia wonen de meeste mensen. Aan de oostkust ligt het in verval rakende middeleeuwse gehucht Kastro. Op een prachtige wijze zijn in de omringende stadsmuur 2 en 3 verdiepingen tellende huizen gebouwd. Een leuke excursie met de lokale bus.
Een mooie en goed beschutte baai is Ormos Vathi met helder water en mooie stranden met aardige taverna’s. Bij het kerkje is water te krijgen maar verder zijn er nauwelijks faciliteiten.


Dag 11: Serifos

7 Mijl noord-westelijk van Sifnos ligt Serifos. Dit eiland heeft de vorm van een conische heuvel met bovenop de witte huisjes van het plaatsje Serifos. Mt. Troullos is het hoogste punt met 585 meter. Verassend zijn de groene en beboste valleien aan de voet van bruinrode berghellingen rond Livadhi. Vele jongelui zijn in de loop der tijden weggetrokken naar Athene en mee daardoor ademt het eiland een sfeer van rust en vergetelheid. Koutala op Serifos is een plezierig havenplaatsje met lekkere eetgelegenheden. Barbecue op een van de stranden is mogelijk.


Dag 12 en 13 : en de terugreis !!!

Zoals gezegd is bovenstaand traject een voorbeeld van een mogelijke route waarbij in ieder geval aardige zeilafstanden worden afgelegd. De route via Paros verhoogd nog de mijlafstanden. Voor de route terug kan gekozen worden voor een kortere via Kithnos en Kea (met andere havenplaatsen als de heenroute) of de veel langere oversteek naar de Peloponnesus en terug via Poros en Aeghina. Vooral de tweede optie vergt nogal extra zeemijlen met zelfs een nachtelijke overtocht. Tegen de tijd dat we in Mikonos zijn weten we genoeg van zeilafstanden om in goed onderling overleg een juiste keuze te maken.g
 
Dag 14: Athene

Zeiltocht terug naar Athene vanuit de Cycladen of de Peloponnesus.

 g
 

Dag 15: Amsterdam

Ontscheping en afscheid nemen van de schipper, het Griekse zonnetje en terugreis naar Amsterdam.

 

  
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.