15-daagse route

Voorbeeld zeilroute Levkas - Levkas

Amsterdam – Levkasstad

Levkasstad ligt op ca 20 taximinuten van het vliegveld Preveza. De marina is goed toegerust met restaurants, koffiebars en een supermarkt voor proviandering. Je wandelt vanuit de marina zo het stadje binnen. Het is er levendig met winkeltjes, terassen, taverna;s en souveniershops.

Je wordt verwelkomt door de mensen van de lokale organisatie en er volgt check in aan boord. Aan de hand van een inventarislijst kun je nagaan of belangrijke zaken als zeekaarten, pilots, naviagatie- en veiligheidsmiddelen aan boord zijn.

Dag 2: Levkas - Palairos (12 mijl)

In flottieljeverband volgt na het ontbijt een briefing door de flottieljeleider over route, weer, aankomsthaven etc. Deze eerste dag is de briefing uitgebreid en worden zaken behandeld als veiligheidsmiddelen, communicatie, scheepszaken, motorzaken, aanlegmanoeuvres en ankeren.

We varen door het kanaal van Lefkas en daarna bakboord uit rond Kaap Kefali en in oostelijke richting naar Palairos.  Palairos wordt ook wel Zaverda genoemd en het ligt noordelijk van Kastos op het vasteland van de Peloponessus. De bevolking leeft er grotendeels van de landbouw en voor een klein deel ook van zeilende bezoekers. Direct achter dit vriendelijke dorpje torent het gebergte Arkarnanika omhoog naar bijna 1600 meter.

Dag 3: Palairos - Vahti (9 mijl)

Vathi is een van de aardigste plaatsjes van het Levkasgebied met een mooie omgeving en een relaxte Griekse sfeer. Behalve het plaatsje Vathi bevinden zich aan de noordzijde van het eiland Meganisi een aantal prachtige baaien en we tellen er meer dan een dozijn verschillen ankerplaatsen. Er zijn hier enkele taverna's waaraan je ook kunt afmeren. Het merendeel van de bevolking verdient de dagelijkse feta en wijn met onderhoud aan het eiland en huis van Onassis.

Dag 4:  Vathi (Meganisi)  - Vathi (Ithaka) (20 mijl)

Vandaag staat een langere zeildag op het programma. We varen door het kanaal van Meganissi langs de zuidkust van Levkas en steken de straat van Kefalonia over naar het eiland Ithaka. Onze bestemming is het hoofdplaatsje Vathi, diep verscholen in de grote baai van Molo. Vahti betekent diep en dat is het dan ook in de toegangsbaai tot Vahti. Het kleine stadje is levendig met veel winkeltjes en taverna's. Vathi is in haar historie getroffen door grote aardbevingen. Aan het eiland wordt de thuisbasis toegeschreven van Odysseus.  Er is in dit kader een klein archeologisch museum.

Dag 5: Vathi (Ithaka) -  Kioni (5 mijl)

De natuur op het eiland Ithaka is schitterend. Vathi is een goede plaats om een brommer te huren en een tochtje over het eiland maken. Overal heb je prachtige uitzichten over bergen, baaien en zee. In de middag varen we een kort traject naar de baai van Kioni verder noordelijk. Dit dorpje is een regelrecht juweel. De huizen liggen als in een amphitheater tegen de steile hellingen rond de baai. De hellingen en valleien er achter zijn begroeid met olijven en cypressen. De bewoners zijn grotendeels weggetrokken en momenteel telt het dorp minder dan 200 inwoners.

Dag 6:  Kioni - Fiskardo (Kefalonia) (10 mijl)

Ruige bergen met Mount Nero als hoogste (16oo meter) en met sparren bedekte groene valleien zijn kenmerkend voor het eiland Kefalonia. Op de noordpunt ligt het dorpje Fiskardo. Dit plaatsje is door de plaatselijke bevolking omgetoverd tot een schitterend kleurrijk geheel waarin elk pand zijn eigen typische kleur heeft. Dit met vele winkeltjes en uitstekende taverna's maken Fiskardo de moeite van een bezoek zeker waard. Het eiland heeft een aantal historische bezienswaardigheden en een deel daarvan worden genoemd in Homerus. Er wordt een uitstekende lokale wijn (Italiaanse invloed) geproduceerd.
Het verkennen van de baai vanaf zee is ietwat lastig. Wat villa’s aan de noordzijde van de toegangsbaai zijn opvallend en dichterbij de nieuwe vuurtoren en oude Ventiaanse vuurtoren.

Dag 7:  Fiskardo - Vassiliki (10 mijl)

Vassiliki is een plezierig en relaxed plaatsje. Op de kade geven bomen de nodige schaduw en overal hangen visnetten te drogen. De baai gaat door voor een van de beste plaatsen in de Middellandse Zee voor windsurfers. Bij het aanvaren van de baai moet dan ook gelet worden op stevige windvlagen vanaf de hellingen, vooral in de namiddag.

Dag 8:  Vassiliki - Sivota (9 mijl)

Langs de zuidkust van Levkas varen we naar het diep in een baai verstopte plaatsje Sivota. Onderweg kunnen we een ankerstop maken en heerlijk zwemmen en snorkelen in een van de vele baaitjes. In de baai zelf bevinden zich ook een paar kleine strandjes. De hellingen rond het dorp zijn begroeid met olijfbomen en de oude huizen van het dorpje liggen pittoresk aan het water.

Dag 9:  Sivota - Kalamos (13 mijl)

Vanuit zee ziet het eiland Kalamos eruit als een gestrande walvis en is dan ook makkelijk te herkennen. Mount Vuni (Ormos Vouni) in het noordoosten is het hoogste punt met 750 meter. De lokale bevolking leeft van visserij en een klein beetje landbouw. Er is sprake van een zekere ontvolking door trek naar elders.

Dag 10: Kalamos - Kastos (4 mijl)

Het dorpje Kastos is een oud vissersplaatsje waar nog maar enkele mensen wonen en het is nog niet door het toerisme ontdekt. Er is hier dan ook bijna niets te krijgen maar er zijn wel twee taverna's met heerlijk eten. Een wandeling de berg op wordt beloont met een schitterend uitzicht. Het haventje is piepklein met slechts enkele huizen.

Dag 11:  Kastos - Frikes (Ithaka) (14 mijl)

Vandaag staat een langere zeildag op het programma. Frikes ligt aan de noordoostkust van Ithaka aan gelijknamige baai Ormos Frikou. Het setting van het dorpje is een regelrechte droom. Het is gelegen aan de voet van een bebost ravijn en een klein riviertje naar zee houdt ook in de zomer alles frisgroen.  Het geheel is een nauwelijks door toeristen bezocht juweeltje. Er is een kleine kade om aan te leggen maar de mooie en grote beschutte baai biedt ook goede ankermogelijkheden. Het plaatsje is gezellig en doet typisch Grieks aan en er zijn aardige taverna’s. Het verhaal gaat dat Frikes haar naam dankt aan de piraat “Frikon” die hier zijn uitvalsbasis had.

Dag 12:  Frikes of Poros (10 mijl)

Afhankelijk van de wensen aanboord kunnen wij in Frikes blijven liggen. En alternatief is om in een van de vele baaien voor anker te gaan liggen of  voor zeilliefhebbers is doorvaren naar de baai van Poros aan de zuidzijde van Levkas een andere optie.

Dag 13:  Frikes/Poros - Atheni Bay (Meganisi) (14 mijl)

De noordkust van Meganisi is een waar anker-eldorado met meer dan 20 plekken om te ankeren of aan te meren. Een van deze Atheni Bay en dit is de meest noordoostelijke baai. Komend vanuit het noorden of westen zijn de 2 rotseilandjes Megalo of Makro Nisopoulo en Mikro Nisopoulo goed herkenbaar. Kom je uit het oosten dan is de lichtopstand op de oostoever van de ingang goed waarneembaar.

Dag 14:  Ahteni Bay (Meganisi) - Levkasstad (11 mijl)

De laatste zeildag in een prachtig bied met onderweg voldoende gelegenheid om nog een keer van boord te duiken in het heldere zeewater of een stop te maken in een baaitje onderweg. In de jachthaven meren we weer op dezelfde plek aan als waar we vertrokken zijn. Lefkas-stad biedt genoeg levendig vertier met vele winkeltjes en taverna’s voor een mooie laatste avond. Voor een laatste afzakkertje kun je in de haven terecht.

Dag 15: Levkasstad – Amsterdam

Na het uitchecken misschien nog even tijd om de laatste vakantie-euro uit te geven, alvorens je vertrekt naar het nabij gelegen vliegveld Preveza.

Boek nu uw jacht in Griekenland.

Flottielje Griekenland data.

Zeilvakanties met kinderen. Klik hier.

 
Deze site maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.